keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Työtä tekevälle

Työni suomen opettajana jatkui huhtikuun loppuun saakka, työskentelin yhteensä n. 7 kuukautta opettaen kielioppia sekä käytännön keskustelua. Tärkeämpää oppilaille oli varmasti se että jutustelimme oppitunneilla paljon eri aiheista. Lisäksi annoin heille joka kerralle kotitehtäväksi kirjoittaa aineen eri aihepiireistä. Minulla oli opetettava ryhmä (4-12 henkilöä) sekä yksityisopetusta oppilaalle. Tavallisesti kokoonnuimme lauantaisin tai torstaisin. Meillä ei ollut sen enempää opintomateriaalia vaan keksin jokaiselle tunnille keskusteluaiheen. Käytin hyödykseni aiheita joita kävimme venäjän tunneilla. Oppilaat olivat tyytyväisiä minuun, ja pyysivät jos voisin tulla myös ensi syksynä heidän opettajaksi. Sain työtodistuksen ja hieman taskurahaa ajastani Suomen kielen ilosanoman levittämisessä.
Opetustyön ohella työskentelin myös lehtitalossa. Sain työn konsulaatin välittämänä. Eräs Piearilainen lehtitalo aloitti Finlandia.ru – lehden teon, ja he tarvitsivat minua toimimaan kontaksihenkilönä Suomeen. Työskentelykielenä oli englanti sekä venäjä. Työskentelin 1-2 päivää viikossa opiskelun ohella. Lehtemme kohderyhmä oli Pietarin keskiluokka, joka kenties aikoo mennä Suomeen lomalle. Lehteä jaettiin yksityisklinikoilla, business-keskuksissa, fitness- keskuksissa ja hotelleissa. Lehti kertoi suomalaisista perinteistä, juhlista, brändeistä, historiasta ja tapahtumista. Lehden ensimmäinen numero julkaistiin helmikuussa. Tarkoitus oli julkaista lehteä viisi kertaa vuodesa. Minun työni oli kontaktoida suomalaisia yritksiä mainostamaan lehdessä, sekä kääntää painettavia tekstejä venäjästä suomeksi. Työskentelin pääasiassa internettiä ja puhelinta käyttäen. Olin osa lehden tiimiä. Työskentelin valkoinen saari nimisessä business – keskuksessa lähellä metroasema cherno sherskajaa. Jaoin työhuoneen lehtitalon pomon kanssa, joka varsin puhelia rouvashenkilö. Hän jutteli vain venäjää. Mikäli hänellä oli tärkeää asiaa minulle, asiaa tulkattiin minulle englannksi.
Talouskriisin seurauksena projekti kuitenki lakkautettiin, oltuani mukana kuvioissa muutaman kuukauden ajan. Työkaveri olivat ystävällisiä, ja kehoittivat käymään toimistolla tullessani Pietariin. Sain kultaisena kädenpuristuksenaa heidän tekemän elävä Pietari kirjan, sekä työtodistuksen. Finlandia. Ru -lehteä mahdollisesti aletaan painamaan jälleen syksyllä. Suomi kiinnotaa toki venäläisiä. Viime vuonna Suomen konsulaatit Venäjällä myönsivät yhteensä 700 000 viisumia.
Työpaikat olivat varsin erilaisia aiepaan työkokemukseeni verrattuna. Kone – ja tuotantotekniikan insinööriopiskelijalle suora hyöty oli esiintymiskokemus, sekä kielen käytön kehittyminen.
Kuten sananlaskussa sanotaan, kyllä tekevä töitä löytää.

Ei kommentteja: