sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Keskipalkka 366€

Pietari ei ole halpa kaupunki elää. Sen huomaa myös monista hulppeista autoista, joita on tiettyjen ravintoloiden ja baarien edessä. Harvoinpa Suomessa näkee Bentleytä, Audi R8 :a ja Lexuksen citymaasturia vierekkäin. Hienojen autojen kääntöpuoli ovat kaduilla näkyvät kerjäläiset. Tuloerot venäjällä on valtavat.

Opiskelijan lompakolle Pietarin hintataso myös lankeaa suuresti. Itse tosin olen lopettanut lompakon käytön tyystin, taskuvarkaiden pelossa. Pidän mukanani passikopiota, opiskelijakorttia ja tarvittavan määrän ruplia taskussa.

Ruoka on halvempaa kuin Suomessa, mutta ei niin paljon kuten itse kuvittelin ennen Pietarilaistumista. Leipä, hedelmät ja juotavat ovat halvempia, mutta osa tuotteista on jopa kalliimpia kuin suomessa. Itse käyn koulun lähellä sijaitsevassa Diksi- kaupassa, joka on suunnilleen lähiö-Siwan kokoinen. Mukavinta lähikaupassani on leipomon tuotteet, herkullisen ja ravitsevan herkkupiirakan saa 13rur (0,35€).Itse kokkailessa säästää siis pitkän kopeekan.
Ravintoloissa saa kohtuullisen illallisen n.7-8€:lla. Pietarissa on useta ravintoloita, joihin on järkevintä mennä jos joku toinen maksaa aterioinnin. Niiden ravintoloiden edessä on aiemmin mainitsemiani kalliita autoja.

Mikäli opiskelijat käyvät ahkerasti clubbailemassa, se on suurehko menoerä. Isoimmilla clubeilla sisäänpääsyt ovat n 5€-20€ . Sisäänpääsymaksun määrä tietenkin riippuu viikonpäivästä, esiintyjästä ja clubitasosta. Mukavia clubeja keskustassa on Revolution, Dom, gripaidov. Baarit, bistrot ja kahvilat ovat erinomainen vaihtoehto, koska ei pidä maksaa sisäänpääsyä. Gostiny Dvorin vieressä oleva Datsha-pubi on kokemisen arvoinen paikka.

Museot, taidenäyttelyt ja kulttuurielämykset ylipäätänsä eivät ole kalliita. Olin viime torstaina Mariinski- teatterin konserttisalissa oopperassa, Turkmenistanilaisen kaverini kanssa. Sisäänpääsy maksoi ainoastaan 200RUR, lipun ostin viime tingassa ovelta, juuri ennen esityksen alkua. Ooppera oli erinomainen. Olin neljännessä rivissä keskellä. Oopperasta pystyin poimimaan muutamia tuttuja sanoja, mutta parasta oli englanninkielinen tekstitys matriisitaululla. Pysyin juonessa mukana. Ensi tiistaina olen menossa Pietarin filharmonia esitykseen, lipusta maksoi n 50RUR. Museot maksavat normaalista muutaman euron opiskelijakortilla, Eremitaasi on ilmainen.

Julkisesta liikenteestä metro maksaa 17 RUR / matka. Bussia tai trollikkaa en ole käyttänyt, mutta suurin piirtein samanhintaista kuin metrolla kulkeminen. Kansantaksi maksaa sen mukaan, mitenkä jaksaa ja kehtaa tinkiä.

Suurin osa paikallisista ihmisistä tulee toimeen hyvin pienellä rahamäärällä. Keskipalkka oli vuonna 2007 vaivaiset 366€, Pietarissa keskipalkka on suurempi . Toisaalta maaseudulla keskipalkka on pienempi. Osa tuloista saadaan ohi virallisen palkanmaksun. Mahdottomalta tuntuisi elää Pietarissa keskimääräisen vanjan keskimääräisellä palkalla.

Ei kommentteja: